RAGE AGAINST THE DYING OF THE LIGHT

Fashion designer Irene Heldens gooit het roer om. Na jarenlang twee keer per jaar met een collectie naar buiten te treden, en een strak regime qua ontwerpen, produceren en vermarkten te volgen, had Irene het idee dat ze in creativiteit werd opgejaagd en haar eigen identiteit hierin ergens was verloren. De tijd brak aan om het over een andere boeg te gooien en alle regels, seizoenen en commerciële denkwijze overboord te gooien. Tijd om los te laten en vanuit haar innerlijke creativiteit te gaan werken. Vanuit iets wat dicht bij haar hart ligt en haar inspireert, in de puurste vorm.

Rage against the dying of the light verlegt de traditionele grenzen van één enkele kunstvorm en vermengt fashion met dans, poëzie en muziek (performance art). Om Irene haar artistieke visie te vertalen naar een podiumproductie heeft ze er bewust voor gekozen om een nauwe samenwerking aan te gaan met choreograaf Dario Tortorelli.

De cross-over performance Rage against the dying of the light gaat over de vergankelijkheid van tijd, omvat de tijd tussen leven en dood en de emoties die hiermee gemoeid zijn.

Hoe ga jij om met het wegtikken van de tijd? Ga je er sneller door leven, of juist langzamer? Geniet je van kleine dingen, en schat je deze op waarde? Ben je bang om het leven kwijt te raken? Zou je de tijd willen vertragen, of juist versnellen? Haal je alles uit het leven? Leef je in het verleden, het heden of juist de toekomst?

In Rage against the dying of the light word je middels een fashion show meets dans performance meegenomen op een emotionele reis rondom de vergankelijkheid van tijd.

We hebben allemaal onze eigen innerlijke gevoelswereld, onze eigen filosofieën, onze eigen normen en waarden en laten ons lijden door dromen, angsten en liefde. Waar we echter allemaal mee te maken hebben, en waar we niet onderuit kunnen, is het wegtikken van de tijd. Dat het ooit ophoudt en dat we niet weten wanneer. De manier hoe je daar tegenaan kijkt bepaalt vaak hoe je je leven invulling geeft.

Waan je in een ongepolijste, rauwe en pure wereld van verschillende emoties. Herken jezelf erin en krijg inzicht in hoe het door een ander kan worden ervaren. De samensmelting van fashion (couture), dans (modern), poëzie (geïnspireerd op het gedicht ‘Do not go gentle into that good night’ van Dylan Thomas) en muziek maken de emoties krachtig voelbaar doordat ze elkaar zichtbaar zullen versterken.

ARTISTIEK TEAM

Rage against the dying of the light is het eerste project van stichting House of Confetti. De artistieke leiding ligt in handen van fashion designer Irene Heldens, die een nauwe samenwerking is aangegaan met choreograaf Dario Tortorelli. Dario begeeft zich met zijn werk op het snijvlak van dans, performance en beeldende kunst. Irene wil zich op het gebied van fashion buiten de gebaande paden begeven en het snijvlak van diverse kunstvormen opzoeken, met allereerst als uitgangspunt de cross-over fashion/dans performance ‘Rage against the dying of the light’. Hierbij is bewust voor Dario als choreograaf gekozen, omdat hij door jarenlange ervaring Irene haar artistieke visie kwalitatief weet te vertalen naar een podiumproductie.

  • Irene Heldens

    Irene Heldens is een uit Nederland (Venlo) afkomstige fashion designer met eigen label ‘Irene Heldens – for a colorful life’. Daarnaast is ze docent modestyling en ontwerprealisatie bij Akademie Vogue.

    Irene Heldens
  • Dario Tortorelli

    Dario Tortorelli is een van oorsprong Italiaanse danser, choreograaf en (gast)docent klassiek- en modern ballet. Hij is de oprichter van stichting DIVEinD – Visual Poetry of Performing Bodies, gevestigd in Rotterdam.

    Dario Tortorelli

SAMENWERKINGEN

‘Rage against the dying of the light’ wordt uitgevoerd door Nicole van den Berg. Zij is een uit Nederland afkomstige danseres en performance kunstenaar. Ze was te zien in een eerdere productie van Dario Tortorelli en werkte onder andere met de Nederlandse Reisopera. Daarnaast experimenteert ze met eigen performances en andere vormen van beeldende kunst, huppelt rond op de velden van de dichtkunst en laat haar arm met potlood vormen of vormeloosheid uitbraken.

Nicole van den Berg

Remco Gerritsen is een Nederlandse componist, muzikant en klankontwerper. Hij behaalde zijn masterdiploma in compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en is oprichter van zijn eigen label ssubudu, waar zijn uiteenlopende autonome muziekproducties onder vallen. Remco is binnen ‘Rage against the dying of the light’ aangeworven als componist en heeft de volledig muziek gecomponeerd.

Remco Gerritsen

Pim Mans is een uit Nederland afkomstige lichttechnicus met de nodige ervaring binnen de dans- en theaterwereld. Voor ‘Rage against the dying of the light’ heeft hij het lichtplan ontworpen en is hij tijdens de performances verantwoordelijk voor zowel het licht als het geluid.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds
Logo voordekunst
Logo Provincie Limburg
Logo Brand Cultuurfonds Limburg
Logo Grenswerk
Logo Akademie Vogue
Logo Try Thai
Logo Crissy Fila